Anodiseren

Aluminium onderdelen geanodiseerdAnodiseren is een oppervlaktebehandeling voor aluminium door middel van een versneld oxidatie proces. Vrijwel alle onderdelen die wij van aluminium maken, worden in de eigen anodiseerafdeling voorzien van een harde, slijtvaste en vuilafstotende anodiseerlaag. Anodiseren wordt dwingend voorgeschreven voor onderdelen die worden gebruikt in machines bestemd voor de medische industrie. Daarnaast beschermt anodiseren tegen corrosie.

Het anodiseerproces 

Door middel van een aantal stappen worden aluminium onderdelen geanodiseerd. Na elke stap moet het aluminium gespoeld worden om alle resten van de gebruikte vloeistoffen te verwijderen.

Allereerst moet het materiaal volledig ontvet worden. Vervolgens wordt het onderdeel in een bad met natronloog gebeitst om de oppervlakte voor te bereiden voor het anodiseren.

Daarna gaat het onderdeel naar het volgende bad en worden eventuele resten met salpeterzuur geneutraliseerd. Dan komt het anodiseren zelf. Dit gebeurt door middel van een elektrochemische bewerking. Het onderdeel wordt in een bad met verdund zwavelzuur geplaatst en blootgesteld aan een constante spanning waardoor het onderdeel als anode fungeert. Door de inwerking van de elektriciteit ontstaan poreuze aluminiumoxidekristallen welke de anodiseerlaag vormen.

tool met anodiseerlaagTot slot wordt het onderdeel geseald. Hier wordt het aluminiumoxide omgezet in aluminiumhydroxide waardoor de anodiseerlaag beter bestand is tegen vuil, slijtage en corrosie.

Al met al duurt één anodiseercyclus anderhalf tot twee uur. Doordat wij beschikken over een ruime anodiseerwerkplaats met meerdere baden kunnen wij meerdere producten, in verschillende fases van het anodiseerproces, tegelijk behandelen.

In-huis anodiseren levert een enorme tijdswinst op en verzekert u bovendien van een snelle levering.  

Meer informatie?