Smart Factories / Slimme fabrieken

14-4-2015

Op de Hannover Messe laten ondernemers zien wat ze kunnen. Vele duizenden ondernemers doen dat, want de Messe is de grootste industriebeurs ter wereld. Zo'n tweehonderd Nederlandse bedrijven, waaronder ook een aantal Groningse, laten zich de kans dan ook niet ontgaan zich op dit podium te presenteren.

Op de Hannover Messe 2015 zijn 'Industrie 4.0' de toverwoorden. Het gaat volgens de Duitsers om de vierde industriële revolutie. Bij ons noemen ze het 'smart factories'. Daarbij gaat het om fabrieken die, volgestopt met sensoren, het productieproces op elk moment overal volgen. 

Daarmee wordt het productieproces foutloos. Omdat digitalisering en internet het mogelijk maken allerlei gegevens van klanten en toeleveranciers in het proces te stoppen, kan er flexibel en snel worden ingespeeld op de vraag uit de markt. 

Niet achterblijven
Het Noorden wil in die trend niet achterblijven. Het presenteert zich op de Hannover Messe dan ook als 'Region of Smart Factories'. Want allerlei voorwaarden om zo'n regio te zijn hebben we volgens de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij. We weten hoe we grote datastromen moeten verwerken, we weten veel over sensortechnologien en we hebben opvallend veel kennis over materiaaltechnologie.

Order
Groninger bedrijven zoals STT Products in Tolbert gaan er helemaal in mee. STT Products heeft een order in de wacht gesleept van Plantronics in Emmen om een 'slimme' productlijn op te zetten voor draadloze koptelefoons. Daarvan maken de Emmenaren tussen de zeventig en 100.000 per maand. Vooral elders in de wereld omdat het daar goedkoper is. 

Mooie bijvangst
Maar volgens minister Kamp van Economische Zaken is er een mooie bijvangst van 'smart factories'. Hij bezocht dinsdag de Nederlandse bedijven op de Messe. Kamp pleit voor meer digitalisering in onze maakindustrie omdat het de banen hier houdt. Met een slimme fabriek die veel flexibeler en nauwkeuriger produceert dan bijvoorbeeld handjes in China, wordt het weer aantrekkelijk de koptelefoons ook in Nederland te maken.

 

bron: www.rtvnoord.nl


Deel dit bericht

Meer nieuws