Realisaties »

Multifunctionele Reactie- en Scheiding Unit voor ZAP Groningen

Op de Zernike Campus in Groningen staat de Zernike Advanced Processing Facility (ZAP). Deze faciliteit is een innovatiewerkplaats voor bedrijven, kennisinstellingen (Hanzehogeschool, RUG en Noorderpoort) en studenten waarin zij kunnen samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de biobased economie1.

De ZAP faciliteit wordt binnenkort uitgebreid met een nieuwe pilotopstelling; de MRSU. Deze Multifunctionele Reactie- en Scheiding Unit kan gebruikt worden voor diverse proeven voor de chemische technologie. Denk aan polymerisatie, (bio)chemische reacties en het scheiden van materialen, bijvoorbeeld door extractie of kristallisatie.

MRSU in opbouw

MRSU in opbouw

De MRSU is mede ontworpen door studenten van de opleiding Chemische Technologie. Zij dachten na over het ontwerp, de opbouw en besturing van de unit. De realisatie van de MRSU is een mooie krachtenbundeling geworden van Noord-Nederlandse bedrijven, een bewuste keus. Alle onderdelen; glaswerk, vaten, roerders, pompen, sensoren en besturing zijn op maat gemaakt door bedrijven die deze expertise in huis hebben.LGS glas in MRSU

Laboratoriumglas van LGS

STT Products BV mocht het frame ontwerpen en realiseren waarin de hele opstelling uiteindelijk wordt geplaatst. Het frame is 4,5 meter hoog en solide gebouwd zodat de onderdelen en de te testen stoffen geborgd zijn. De specialistische glazen kolommen, vaten en koeler op bovenstaande afbeelding zijn ontworpen en vervaardigd door LGS BV, Laboratory Glass Specialists, uit Assen.

Komende weken wordt de MRSU bij ZAP verder opgebouwd en geïnstalleerd waarna deze klaar is om in gebruik te nemen.

We wensen de studenten, onderzoekers en betrokken partijen veel succesvolle proeven toe met deze mooie opstelling!

1  ZAP Groningen (hanze.nl)

OpdrachtgeverZAP Groningen
CategorieTestapparatuur

Wat vindt u van dit project?

Laat het ons weten of deel uw mening met uw sociale netwerk.