Industriële cobots

Naadloze samenwerking tussen mens en robot

Een cobot (collaborative robot) is ontworpen om direct naast of samen met de mens te werken. Door ingebouwde sensoren en veiligheidsvoorzieningen wordt een veilige werkomgeving gecreëerd. 

 

Wat zijn de voordelen van een cobot?Cobot met schroefkop

Flexibel in gebruik, een cobot is eenvoudig te (her)programmeren (monkey-see-monkey-do principe) en kan voor diverse toepassingen gebruikt worden door de grijper te wisselen.


 Een cobot heeft minder vloeroppervlakte nodig dan een industriële robot doordat er geen hekwerk of andere ruimtebeperkende veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Bovendien is hij eenvoudig te verplaatsen door zijn lage gewicht.


Goedkopere oplossing, door het ingebouwde veiligheidssysteem zijn de kosten voor de totale integratie lager dan bij gebruik van een robot.


Constante kwaliteit ten opzichte van afwisselende kwaliteit bij manuele handelingen. De cobot voert taken altijd op exact dezelfde wijze uit met dezelfde kracht en snelheid.


Verbetering van arbeidsomstandigheden, een cobot blinkt uit in het uitvoeren van repeterende taken.UR Cobot werkplaats Taken die door hun repetitie en gewicht (tot wel 15 kg) belastend zijn voor werknemers kunnen zo worden overgenomen.


Kortere productietijd, doordat de cobot bepaalde taken van een werknemer overneemt krijgt deze meer tijd voor andere dingen. Zo kunnen assemblagehandelingen een keer zo snel gaan wanneer de cobot en de werknemer de beladings- en assemblagetaken samen kunnen uitvoeren.