Volledige robotintegratie

Robotcel omronEen robotopstelling in een productieproces heeft behoefte aan een volledige integratie om optimaal te presteren. Behalve de robot zelf bestaat een integratie uit een grijper, aan- en afvoersystemen, sensoren, software, veiligheidsvoorzieningen en eventueel een ombouw of cel.

Robot

Er zijn diverse soorten en merken industriële robots op de markt. Veel gebruikt zijn de 5- of 6-assige robotarmen, maar ook scara- en deltarobots worden veel toegepast in de maakindustrie. Elke robot heeft zijn eigen voordelen en toepassingsmogelijkheden. STT heeft ervaring en contact met diverse robotfabrikanten, zoals ABB, Fanuc en Omron. Ook een cobot, een robot die samenwerkt met een mens, is een veelgekozen optie. Voor de selectie van de juiste robot houden we rekening met een aantal criteria zoals bereik, payload, montagemogelijkheden en cyclustijden. Ook de uiteindelijke werkomgeving van de robot speelt een belangrijk rol.

Aan- en afvoersystemen

De aan- en afvoer naar de robot kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Dit is uiteraard ook sterk afhankelijk van de manier waarop het huidige transport is georganiseerd wanneer de opstelling in een bestaande productielijn wordt ingebouwd. De producten kunnen worden aangevoerd op een vlakke transportbaan of vanuit bulk. Op een vlakke transportbaan is het mogelijk dat de producten los liggen of in dragers worden vervoerd. Eventueel wordt dit ondersteund door een vision systeem op de robot om de producten te detecteren. Wanneer de aanvoer vanuit bulk is kunnen de producten worden gesepareerd middels 3D vision bin picking door de robot, of door inzet van bijvoorbeeld een trilkom.

Grijperrobot gripper hightech

Om het product vast te pakken of te bewerken is een grijper nodig. Deze kan pneumatisch, elektrisch of servo gestuurd zijn afhankelijk van het product en de handeling. Door grijpers multifunctioneel of meervoudig te maken, of door het inzetten van een snel-wisselkoppeling kan er nog efficiënter geproduceerd worden.

Sensoren

Vision systemen of detectiesensoren worden ingezet wanneer er aanwezigheidsdetectie, positiebepaling of kwaliteitscontrole plaatsvindt door of in de omgeving van de robot.

Software

Software is niet alleen nodig om de robot te laten functioneren en aan te sturen. Ook de communicatie van de robotopstelling met andere machines of met het gehele productieproces moet geregeld zijn. Met de ontwikkeling in Industrie 4.0 zien we dat er steeds meer connectiviteit is, en wordt gevraagd, om het proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Veiligheid

De veiligheid rondom de robotopstelling kan op verschillende manieren worden gewaarborgd. Afhankelijk van de omgeving en benodigde bereikbaarheid kan worden gekozen voor fysieke afscherming, zoals een hekwerk of een cel, of een visuele afscherming door gebruik te maken van floorscanners of lichtschermen. Cobots zijn uitgerust met een beveiliging op de robot zelf, zoals een soft skin of krachtmeetsensoren.

 

 

Meer informatie?